Jesień i zima to szczególny czas, w którym chcemy, by nasze otoczenie było ciepłe i przytulne. Latem natomiast szukamy szybkiego orzeźwienia i chcemy właściwie nawodnić swój organizm. Możemy wtedy sięgać po najróżniejsze przyprawy pochodzące ze wszystkich stron świata! Ich smakiem możemy urozmaicić różne dania i poczuć się jak w Azji lub nad Morzem Śródziemnym.
Jak smakują, jakie mają właściwości i skąd pochodzą?
- Anyż – jego słodki, korzenny smak jest urozmaiceniem nie tylko ciast, deserów czy potraw mięsnych, ale również wpływa na nasze zdrowie. Przez pobudzanie wydzielania soków trawiennych anyż wzmaga nasz apetyt i wpływa na procesy trawienne zachodzące w organizmie. Ponadto stosowany w trakcie przeziębienia łagodzi kaszel.
Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. - Imbir – nie każdy lubi jego ostry smak, jednak jego właściwości mówią same za siebie. Stosowany NIE tylko w kuchni azjatyckiej imbir posiada właściwości rozgrzewające, dlatego podczas przeziębienia warto dodać świeży imbir do herbaty lub przygotować z niego specjalny napar. Wystarczy pokrojony imbir zalać wrzątkiem i dodać do niego miód i cytrynę. Imbir polecany jest także osobom mającym problemy trawienne oraz stosującym diety, ponieważ wpływa na trawienie pokarmów oraz przemianę materii.
Skąd pochodzi imbir? Zasięg występowania imbiru obejmuje obszar południowo-wschodniej Azji od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę na południowym wschodzie.
- Cynamon – znajdziemy go chyba w każdej kuchni, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielu potraw smak może wzbogacić. W kuchniach świata wykorzystywany jest zarówno do deserów, jak i dań wytrwanych. Dodany do kawy lub herbaty poprawia krążenie oraz dodaje energii. Posiada właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne. Korzystnie wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego przez łagodzenie niestrawności. Dzięki zawartości błonnika cynamon przyspiesza przemianę materii. Ponadto jest źródłem żelaza, wapnia oraz magnezu.
Gdzie występuje cynamon? Drzewo rośnie głównie na terenie Indii, Sri Lanki, Indonezji. Można je również spotkać w Wietnamie i Egipcie. - Goździki – kojarzymy je z grzanym winem, jednak wspaniale sprawdzają się również w deserach. Ich smak idealnie współgra z kardamonem, cynamonem i imbirem. W goździkach występuje chroniący przed powstawaniem nowotworów eugenol. Są również środkiem przeciwbólowym i antyseptycznym.
Goździki uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, na Mauritiusie, Madagaskarze, w Indiach, Sri Lance, Zanzibarze i u wybrzeży Tanzanii. - Kardamon – w walce z dolegliwościami układu pokarmowego stosowali go już starożytni Chińczycy. Polecany jest osobom cierpiącym na zaparcia, pozbawionych apetytu, borykających się z ciężkimi biegunkami oraz nieżytem żołądka. Pomocny okazuje się także w przypadku przeziębienia oraz schorzeń dróg oddechowych. Zawiera witaminę C, tiaminę, witaminę B6, wapń, żelazo oraz fosfor. W kuchni możemy stosować zarówno całe ziarna kardamonu, kardamon mielony oraz olejek kardamonowy.
Kardamon pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś również spotkamy go na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii.