Etoksylowany laurylosiarczan sodu – SLS

Brzmi magicznie – niczym Czary-Mary lub Abrakadabra – niestety, etoksylowany laurylosiarczan sodu to nie tajemnicze zaklęcie wypowiadane przez dobre wróżki, tylko detergent powszechnie stosowany w kosmetologii. Wiele z nas kojarzy skrót SLS umieszczany na etykiecie szamponu, peelingu czy żelu pod prysznic. Często jednak nie wiemy, co on właściwie oznacza i czy w ostateczności SLS jest dla nas dobre, czy złe.…

Read More