Chyba każdy z nas słyszał o diecie śródziemnomorskiej. Uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata, zyskuje na popularności nie tylko w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Ciężko powiedzieć, że mieszkańcy terenów, z których wywodzi się dieta stosują się do zaleceń diety jako czegoś mającego na celu powodowanie utraty kilogramów.
Nad Morzem Śródziemnym dieta ta, to po prostu sposób odżywiania wynikający z faktu, że ludzie jedzą to, co w ich regionie najpopularniejsze, najsmaczniejsze i najtańsze. Faktem jest, że dzięki temu mniej chorują na miażdżycę i inne charakterystyczne dla Europy Zachodniej dolegliwości.
Podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej:
- Oliwa z oliwek – jeden z najzdrowszych tłuszczów, dostarczający kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy oraz nowotworów.
- Warzywa strączkowe bogate w dużą ilość błonnika oraz pomidory i papryka, zawierające zdrowe antyoksydanty i witaminy.
- Pieczywo wypiekane z mąki pełnoziarnistej – podawane z bardzo małą ilością mięsa i innych dodatków. Popularnością cieszy się bruschetta, czyli pieczywo posmarowane oliwą z dodatkiem pomidora.
- Kasze i makarony gotowane al dente, czyli na półtwardo.
- Owoce morza i ryby – wspierają układ krążenia i odporność.
- Owoce – dzięki zawartości fruktozy stają się zdrowym zamiennikiem dla słodyczy.
Zalety diety śródziemnomorskiej:
- Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
- Zmniejszenie zaparć
- Utrzymać prawidłowej masy ciała
- Redukcja poziomu występowania miażdżycy
Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu zdrowych, nieprzetworzonych, pełnowartościowych posiłków. Dzięki dostępności wielu produktów w polskich sklepach, bez problemu może być stosowana także w naszym kraju.