Arbuz posiada w swoim składzie głównie wodę (ponad 90%), dlatego wspaniale nadaje się na upalne dni, ale nie tylko. Warto po niego sięgać zawsze wtedy, gdy jest dostępny by znaleźć alternatywę dla czystej wody i nawodnić organizm. Możemy dodatkowo wstawić przygotowane do zjedzenia kawałki arbuza do lodówki, by go schłodzić i zwiększyć jeszcze bardziej przyjemność ze spożycia go przy 30-stopniowym upale. Pomaga zapobiec udarowi cieplnemu, redukuje pragnienie i łagodzi drażliwość.
Dodatkową pozytywną informacją jest to, że w 100g arbuza możemy znaleźć TYLKO około 30-40 kcal, dlatego jest on zalecany dla osób, które są na diecie lub zachować swoją wagę na dłużej. Jedynie powinny uważać na ten owoc diabetycy, gdyż arbuz zawiera dość dużo cukru.
Poza tym, iż arbuz jest owocem niezwykle smacznym i nawadniającym, to jeszcze jest pełen substancji odżywczych. Arbuzy są bogate w witaminę A, E i witaminy z grupy B. W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk oraz niewielka ilość sodu. Arbuzy charakteryzują się wysoką zawartością karotenoidów, likopenu, luteiny, zeaksantyny oraz kryptoksantyny. Wysokiej zawartości likopenu (działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo oraz pozytywnie na serce) zawdzięczają czerwone zabarwienie miąższu oraz większość właściwości prozdrowotnych.
Uważa się, że arbuz nie tylko uzupełnia niedobór potasu, manganu i innych minerałów, ale także działa jako afrodyzjak. Wynikać ma to z obecności cytruliny, która działa rozszerzająco na naczynia krwionośne i w związku z tym ma ułatwiać uzyskanie erekcji. Być może warto więc wprowadzić arbuz do codziennego jadłospisu, jeśli chcemy zwiększyć libido.