Jerozolima – miasto tysiąca smaków

Ostatnie dni grudnia. Temperatura na zewnątrz oscyluje w granicy 16 stopni, zachodzące słońce chowa się za obronnymi murami Starego Miasta, by w krótce powić wszystko w mroku. Ale miasto wcale nie zamierza spać. Jerozolima dopiero budzi się do życia. Mahane Yehuda Market to chyba natłoczniejszcze i najgłośniejsze miejsce o tej porze dnia. Zbliża się dwudziesta, a my zamierzamy poznać serce, które bije tysiącem smaków. Raj dla każdego spragnionego wrażań.

Mahane Yehuda Market

Zarówno wzrokowcy, ludzie o zaostrzonym węchu, jak i prawdziwi smakosze znajdą tu ukojenie dla swoich zmysłów. Typowe targowisko, na którym wszystko! kręci się wokół jedzenia. Stoiska wypełnione workami aromatycznych przypraw, świeże owoce i warzywa, o których istnieniu nie miałeś pojęcia, stoły uginające się pod ociekającą miodem baklawą, oraz królowa wszystkich słodyczy – najprawdziwsza na świecie chałwa. Chałwa, która nie słyszała o syropie glukozowo-fruktozowym, pełna jest najróżniejszych dodatków, a cena około 100 PLN/kg wcale nie wydaje się wygórowana. (100g chałwy w Polsce to ok. 2 PLN – 50% składu to syrop glukozowo-fruktozowy). Są też klimatyczne knajpki serwujące regionalne piwo i przysmaki kuchni żydowskiej. Ceny w Izraelu są jednymi z najwyższych na świecie, nie oznacza to jednak, że aby dobrze zjeść, trzeba sporo zapłacić. Wręcz przeciwnie – wystarczy tylko dobrze się rozglądać oraz.. targować!

Mahane Yehuda Market w Jerozolimie
Foto AD
Mahane Yehuda Market w Jerozolimie
Foto AD
Mahane Yehuda Market w Jerozolimie
Foto AD
Mahane Yehuda Market w Jerozolimie
Foto AD
Mahane Yehuda Market w Jerozolimie
Foto AD

Kuchnia Żydowska

W żadnym innym odwiedzonym przez nas miejscu na świecie zdrowe jedzenie nie było tak proste. Żydowska kuchnia składa się głównie z warzyw, fasoli, ciecierzycy, baraniny oraz jagnięciny. Najpopularniejszym daniem, którego należy spróbować jest falafel. To tradycyjna izraelska potrawa, która dla każdego mięsożercy wydaje się dziwactwem pozbawionym i sensu, i smaku. Wegańskie kulki z ciecierzycy ze świeżą sałatką, podane w picie smarowanej hummusem potrafią jednak naprawdę uzależnić. Oraz, co najważniejsze – są najzwyczajniej w świecie pozbawione sztucznych ulepszaczy smaku, konserwantów i barwników. Odwiedzenie miejsc takich jak Mahane Yehuda Market to obowiązek podczas wizyty w Jerozolimie. Pozwala spojrzeć na to miasto z innych, pozbawionej religijnych ideologii perspektyw.

Jerozolima
Foto AD

 

Written by 

Powiązane