Zielona kawa – wspomaganie w odchudzaniu

Aromatyczna, pobudzająca, cudowna w smaku – wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Kawa – bo o niej mowa – występuje w przeróżnych formach i odmianach. Parzona, espresso, rozpuszczalna, zbożowa, z cukrem, mlekiem czy śmietanką. Dziś jednak przyjrzyjmy się kawie zielonej, która z dietetycznego punktu widzenia ma mnóstwo wspaniałych właściwości.

Zielona kawa, czyli jaka?
Zielona kawa to nic innego jak kawa, która nie została poddana procesowi palenia. Dzięki temu nie zmieniają się jej właściwości odżywcze, takie jak zawartość kwasu chlorogenowego. Nie zyskuje jednak mocnego i charakterystycznego smaku oraz czarnego koloru. Zielona kawa charakteryzuje się łagodnym smakiem, podobnym do smaku zielonego maku. Nie zawsze jednak kolor kawy jest zielony, może być jasnobeżowy lub brązowy.

Właściwości zielonej kawy
Zielona kawa jest źródłem witaminy B1, B2, B12, witaminy C, kwasu foliowego oraz pantotenowego.
Ponadto do jej podstawowych właściwości zaliczamy:

  • Zmniejszanie łaknienia
  • Działanie antyoksydacyjne
  • Usuwanie wolnych rodników
  • Zmniejszanie cellulitu
  • Utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
  • Utratę zbędnych kilogramów przez zmniejszenie wchłaniania glukozy z pożywienia

Sposób przygotowania
Zielona kawa dostępna jest zarówno w postaci proszku, jak i całych ziaren, które można rozdrobnić w moździerzu lub młynku do kawy. 2 łyżczki proszku zalewamy 250 ml przegotowanej, lecz wrzącej wody i odstawiamy na 10 minut, by mogła się zaparzyć.

 

Źródło: dieta.pl

Written by 

Powiązane