Nie bój się dobrego tłuszczu

Wiemy już, że zdrowe tłuszcze są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z nich jest znana od setek lat oliwa z oliwek, powstająca na skutek miażdżenia i tłoczenia owoców drzewa oliwkowego. Kolor i smak oliwy zależny jest od odmiany i dojrzałości owoców użytych do jej produkcji. 

Oliwa z oliwek jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawiera przeciwutleniacze obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz wspierające pracę serca. Znajdziemy w niej także niewielkie ilości witaminy K i E. Zawarty w oliwie z oliwek oleocenthal działa przeciwzapalnie, chroniąc organizm przed różnymi dolegliwościami, takimi jak choroby układu sercowo-naczyniowego, zapalenie stawów czy cukrzyca. Do tego cechują ją właściwości antybakteryjne, mogące zwalczać problemy żołądkowe, w tym wrzody i bakterie takie jak Helicobacter pylori.

Wiele osób nie lubi smaku oliwy z oliwek. Jest ona jednak jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, uważanej za korzystnie wpływającą na zdrowie. Co ciekawe, naukowcy przeprowadzili badania dowodzące, że oliwa z oliwek nie przyczynia się do przyrostu masy ciała – oznacza to, że osoby będące na diecie na pewno nie powinny jej unikać!

Wyróżniane odmiany oliwy:

  • Extra virgin – oliwa z pierwszego tłoczenia
  • Virgin – oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco wyższej kwasowości
  • Refined – mieszanka oliwy rafinowanej oraz tej z pierwszego tłoczenia
  • Pomace, sansa lub orujo – oliwa z wytłoczyn

Oczywiście najlepiej sięgać po tę z pierwszego tłoczenia.Oliwę z oliwek możemy dodawać do sałatek lub jako zamiennik niezdrowych i sztucznych sosów. Grecy czy Hiszpanie używają oliwy zamiast naszego ukochanego ketchupu czy majonezu – to wyjście nie tylko rozsądne, ale i smaczne!

Written by 

Powiązane